Chhatrapati Sambhajinagar: на базі Парбхані Університет сільського господарства Васантрао Найк Маратавада розробив два вищих дотепних сорти сафлора. Сорти отримали схвалення від центральних органів влади на вирощування Пан-Індії.
Сорти – PBNS 154 (Parbhani Suvarna) та PBNS 184-були розроблені в рамках Егіди Координованого дослідницького проекту Індії (AICRP) університету, заявив його віце-канцлер Індра Мані у вівторок.
“Розробка нових сортів нашого університету, як очікується, позначатиме нову главу вирощування Safflower по всій Індії. Ці нові сорти забезпечать фермерам більш високоякісне та якісне насіння сафлора, що значно покращить їх дохід”,-сказав він.
PBNS 154 (Parbhani Suvarna) різноманітність сафлора дозріває за 124 до 126 днів, даючи від 10 до 12 квінталів на гектар в умовах дощу. Вміст нафти в стійких до попелиць сортів становить приблизно 30,90%, і, як очікується, він буде користуватися хорошим попитом на ринку.
Ще один високопродуктивний нещодавно розвинений сорт, PBNS 184, дає від 12 до 15 квінталів на гектар в умовах дощу та від 18 до 20 квінталів на гектар в зрошуваних умовах. Він дозріває за 120 до 124 днів і має вміст нафти 31,3%. Помітні ознаки різноманітності включають резистентність до в'янення та попелиць та толерантності до хвороби листя.
Хізер Байг, Хіракант Кальпанде, С.Б. Гуге та Р.Р. Дюотмал, разом з іншими вченими та технічним персоналом університету, відіграли ключову роль у розвитку нових сортів сафлора.
Нові сорти були офіційно визнані під час нещодавно проведеного 93-е засідання Центрального підкомітету з питань стандартів, сповіщення та випуску сортів під Міністерством сільського господарства та добробуту фермерів, уряду Індії. Safflower – одна з традиційних культур, комерційно оброблених як овоч, олія також витягується з насіння.